Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-02@22:33:38 GMT

فیلم | آیا سقوط ایستگاه فضایی چین، ایران را تهدید می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۸۳۹۹۸۴

‍‍‍‍‍‍

دانش > فناوری - ایستگاه فضایی چین، «تیان‌گونگ-۱» ماه‌هاست که از کنترل خارج شده و در آستانه ورود به جو زمین قرار دارد. پیش‌بینی می‌شود که این سازه فضایی بین روزهای ۱۰ تا ۱۳ فروردین به شکل آذرگویی درخشان سقوط کند.

Your browser doesn't support video. Please upgrade your browser to see the example.

به گزارش خبرآنلاین، ایستگاه فضایی «تیان‌گونگ-۱» حدود ۸۰۰۰ کیلوگرم وزن دارد و ابعاد آن نزدیک به فضاپیمای باربری اروپایی «ATV-1» است که سال ۲۰۰۸ (۱۳۸۷) با ورود به جو زمین، در آتش‌بازی باشکوهی متلاشی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فیلم زیر، ورود این فضاپیما، سوختن و متلاشی شدنش را در جو نشان می‌دهد.

Video/Audio Link

کارشناسان با توجه به ابعاد و جرم مشابه تیان‌گونگ-۱ با آن فضاپیمای باری حدس می‌زنند که ایستگاه فضایی چین نیز به سرنوشت مشابهی دچار شود. پیش‌بینی شده است که سقوط تیان‌گونگ-۱ به جو زمین بین روزهای ۳۰ مارس تا ۲ آوریل مقارن با ۱۰ تا ۱۳ فروردین اتفاق بیفتد.

تیان‌گونگ-۱ که در زبان چینی به معنی «کاخ آسمانی» است، در آخرین روزهای سپتامبر ۲۰۱۱ (اوایل مهر ۱۳۹۰) به فضا پرتاب شد تا فعالیت‌های فضایی چین را به سطحی بالاتر ارتقا دهد. این ایستگاه برای مدتی کوتاه، میزبان دو فضانورد ازجمله نخستین بانوی فضانورد چین بود و پس‌ازآن به محملی برای آزمایش‌های روباتیک متعدد چین در فضا، به‌خصوص مانورهای اتصال خودکار فضاپیماها بدل شد.

 

عامل سقوط تیان‌گونگ چیست؟

سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵)، ارتباط مخابراتی با این ایستگاه قطع شد و به این ترتیب، مهندسان چینی کنترل تیان‌گونگ-۱ را از دست دادند. از ابتدا قرار بود این ایستگاه پس از پایان مأموریت خود که برای اواخر سال ۲۰۱۷ (پاییز ۱۳۹۶) برنامه‌ریزی شده بود، در سقوطی کنترل‌شده به درون اقیانوس آرام جنوبی شیرجه برود؛ اما با از دست رفتن کنترل، سرنوشت تیان‌گونگ-۱ در اختیار نیروهای آیرودینامیکی و اصطکاک با لایه‌های مختلف جو زمین قرار گرفت.

همه ماهواره‌ها و سازه‌هایی که در مدارهای نزدیک به زمین قرار دارند، اصطکاک اندکی را با لایه‌های فوقانی جو زمین تجربه می‌کنند. این اصطکاک، آرام‌آرام انرژی جنبشی ماهواره را هدر می‌دهد و از ارتفاع آن می‌کاهد؛ به همین دلیل مدار این اجرام هرازچندگاه باید اصلاح شود. مثال بارز آن، ایستگاه فضایی بین‌المللی است که با تکیه بر موتور کپسول‌های سرنشین‌دار و بدون‌سرنشین، مدار خود را اصلاح می‌کند.

شاید این پرسش برای شما پیش آمده است که چطور تیان‌گونگ توانسته است چند ماه بیشتر از پیش‌بینی‌ها در فضا دوام بیاورد. شاید باور نکنید، ولی مقصر «خورشید» است! چرخه ۱۱ ساله خورشید هم‌اکنون به وضعیت کمینه فعالیت خود نزدیک شده و تعداد لکه‌های خورشیدی به حداقل رسیده است؛ ازاین‌رو، فعالیت‌های مغناطیسی خورشید و تشعشعات فرابنفش سخت آن هم کاهش یافته است. با افت شدت این پرتوهای پرانرژی، لایه‌های فوقانی جو هم خنک و منقبض شده‌اند، درنتیجه با کاهش اصطکاک این لایه‌ها با تیان‌گونگ-۱ (و البته دیگر فضاپیماها)، ایستگاه فضایی چین به جای آن‌که در اواخر پاییز ۲۰۱۷ (۱۳۹۶) از مدار خارج شود، حدود ۴ ماه بیشتر عمر کرده است.

 

تیان‌گونگ کجا سقوط می‌کند؟

در حال حاضر، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که تیان‌گونگ-۱ دقیقا در چه زمانی وارد جو می‌شود و روی چه مسیری سقوط می‌کند. تنها اطلاعاتی که پژوهشگران می‌توانند ارا ئه بدهند، بر اساس مدار فضاپیماست که ۴۲٫۸ درجه با استوا زاویه دارد و بنابراین، فضاپیما جایی بین عرض‌های جغرافیایی ۴۲٫۸ درجه شمالی و ۴۲٫۸ درجه جنوبی سقوط خواهد کرد. نمودار زیر که از سوی آژانس فضایی اروپا منتشر شده، این محدوده را روی زمین مشخص کرده و همان‌طور که می‌بینید، کشور ما نیز درون آن قرار دارد. (برای مشاهده نقشه در ابعاد بزرگ‌تر، اینجا را کلیک کنید)

 

آیا خطری ما را تهدید می‌کند؟

با توجه به ساختار و ابعاد تیان‌گونگ-۱، بسیار بعید است که این فضاپیما بتواند به شکل یکپارچه به سطح زمین برسد و به احتمال فراوان، به قطعات متعددی تقسیم می‌شود که سخت‌ترین بقایای آن در محدوده‌ای بیضوی‌شکل به طول هزاران کیلومتر و عرض ده‌ها کیلومتر پراکنده می‌شود. با توجه به وسعت خشکی و دریاهای زمین در عرض‌های جغرافیایی مشخص‌شده و تراکم جمعیت، احتمال برخورد این قطعات با مناطق مسکونی زمین بسیار کم است.

جالب است بدانید که احتمال آسیب دیدن فردی در اثر برخورد با یکی از بقایای تیان‌گونگ-۱ حدود ۱۰ میلیون بار ضعیف‌تر از آسیب دیدن فردی بر اثر برخورد با صاعقه در طول یک سال است.

کارشناسان چنین برآورد کرده‌اند که یک روز قبل از ورود فضاپیما می‌توانند مسیر و زمان تقریبی ورود فضاپیما را تعیین کنند. پس گوش به زنگ باشید.

منبع: آژانس فضایی اروپا

۵۴۵۴

دانلود کلید واژه‌ها : فناوری فضایی - فعالیت فضایی - آژانس فضایی اروپا - چین -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: فناوری فضایی فعالیت فضایی آژانس فضایی اروپا چین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۳۹۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سال پر پرتاب فضایی ایران با ماهواره‌های طلوع ۳، ظفر ۲ و کوثر

رییس سازمان فضایی ایران گفت: به احتمال بسیار زیاد ماهواره‌های طلوع ۳، ظفر ۲، ماهواره کوثر و چندین ماهواره تحقیقاتی دیگر را در طول ۱۴۰۳ پرتاب خواهیم کرد. - اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به برنامه‌های فضایی ایران در سال 1403 اظهار کرد: در سال 1403 تعداد زیادی از ماهواره‌های مخابراتی و تحقیقاتی در مقایسه با سال گذشته به فضا پرتاب خواهد شد.

سالاریه تصریح کرد: به احتمال بسیار زیاد ماهواره‌های طلوع 3، ظفر 2، ماهواره کوثر و چندین ماهواره تحقیقاتی دیگر را در طول 1403 پرتاب خواهیم کرد.

رئیس سازمان فضایی ایران از برنامه ایران برای پرتاب بلوک انتقال مداری در سال جاری خبر داد.

وی با اشاره به قرار گرفتن نمونه دوم ماهواره پارس 1 در مسیر پرتاب گفت: نمونه اول ماهواره پارس 1 در مدار قرار گرفته و امروز تست‌های آن در حال انجام است.

ایران در آستانه پرتاب ماهواره از پایگاه فضایی چابهار

سالاریه گفت: اصلاحاتی برای ماهواره پارس 1 نیاز است که این اصلاحات را به نمونه دوم پارس 1 اعمال خواهیم کرد و این ماهواره در مسیر پرتاب قرار می‌گیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سال پر پرتاب فضایی ایران با ماهواره‌های طلوع ۳، ظفر ۲ و کوثر
  • آغاز آبرسانی به زمین‌های کشاورزی فلارد
  • آبرسانی به ۳۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی فلارد
  • فضانوردان چینی پس از ۶ ماه به زمین بازگشتند
  • ۳ فضانورد چینی به زمین بازگشتند
  • فضانوردان چین به زمین بازگشتند
  • جشنواره «هات‌داکس» در ایستگاه پایانی؟/ گرفتاری‌های تهدید کننده
  • چین خاک سرخ مریخ را به زمین می‌آورد!
  • گذرهای پرنور ایستگاه‌های فضایی از آسمان ایران- دهه دوم اردیبهشت
  • ببینید l بازدید میلیونی زمین خوردن یک ربات/ انسان‌نماها زمین خوردن را تمرین می‌کنند؟